Ciasto pomarańczowe z kremem waniliowym i granatem
Pachnące pomarańczą, wilgotne, aromatyczne ciasto udekorowane pestkami granatu możesz podawać z różnymi dodatkami: kremem waniliowym, kremem czekoladowym, domowym lukrem, cukrem pudrem. My proponujemy wersję z jasnym kremem, który świetnie komponuje się z granatem – nie tylko kolorystycznie, ale też smakowo.
Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ok. 100–120 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek pestek granatu
Składniki na krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2–3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Masło rozpuść, a następnie przestudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj sok z pomarańczy oraz płynne (przestudzone) masło. Wymieszaj delikatnie, a następnie dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując.
W osobnym naczyniu ubij białka (możesz dodać odrobinę soli). Połącz białka z masą jajeczną, dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, wymieszaj delikatnie łyżką, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 45–50 minut w temp. 170–180 st. C (tryb termoobieg).
Ciasto możesz polać domowym lukrem i obsypać pestkami granatu oraz startą skórką z pomarańczy. Możesz też zrobić prosty krem z mascarpone, posmarować nim ciasto i wówczas dodać granat. Aby przygotować taki krem, zmiksuj śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie sztywna, dodaj kilka kropel aromatu waniliowego i serek mascarpone (cały czas miksując). Posmaruj ciasto kremem i udekoruj.
Torcik makowo-czekoladowy z kremem alkoholowym i granatem
Obłędnie pyszny, pachnący czekoladą torcik makowy z kremem alkoholowym, do którego można dodać (dowolnie) likier czekoladowy, brandy, adwokat.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 dużych jaj (lub 7 mniejszych)
- 2–3 łyżki miodu
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 granat
Składniki na krem czekoladowo-alkoholowy do przełożenia ciasta:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 1 kieliszek likieru, np. czekoladowego
Przygotowanie:
Mak sparz, przepuść przez maszynkę 2–3 razy i odstaw. Żółtka oddziel od białek, do żółtek dodaj cukier puder i ubij na puszystą jajeczną masę. Dodaj mak, wymieszaj. Dołóż bułkę tartą i miód, cały czas miksując. W następnej kolejności dodaj kakao i proszek do pieczenia.
W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno białka (możesz dodać odrobinę soli), a następnie połącz je z masą makową. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 45–50 minut w temp. 170–180 st. C (tryb termoobieg).
Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a gdy będzie sztywna, dodaj serek mascarpone, cały czas miksując. Część kremu odłóż do dekoracji, a do reszty dodaj 1 roztopioną czekoladę i likier.
Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika, najpierw je przestudź, następnie przekrój na pół i przełóż kremem. Rozpuść drugą gorzką czekoladę i polej nią torcik na górze i na bokach. Gdy czekolada przestygnie, udekoruj ciasto jasnym kremem mascarpone oraz pestkami granatu. Możesz dodać kilka zielonych akcentów: gałązek rozmarynu, listków mięty, a nawet gałązek prosto z choinki, które zdejmie się z tortu podczas krojenia. Smacznego!