Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Ciasto z granatem – efektowny deser nie tylko na święta

Ciasto z granatem – efektowny deser nie tylko na święta

autor: Agnieszka Żelazko

Święta tuż, tuż, a na naszych stołach powoli zaczynają pojawiać się smakołyki. Część robimy z przepisów naszych mam, babć czy ciotek, ale lubimy też wprowadzać na świąteczny stół nowości, puszczając wodze fantazji. Od kilku furorę robi efektowne ciasto z granatem udekorowane lekkim kremem mascarpone i zieleniną (np. listkami mięty, gałązkami rozmarynu, a nawet świerku czy jodły), obficie posypane pestkami granatu. Oto dwa przepisy na ciasta z granatem – doskonałe na wszelkie przyjęcia.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Ciasto z granatem – efektowny deser nie tylko na święta

Ciasto pomarańczowe z kremem waniliowym i granatem

Pachnące pomarańczą, wilgotne, aromatyczne ciasto udekorowane pestkami granatu możesz podawać z różnymi dodatkami: kremem waniliowym, kremem czekoladowym, domowym lukrem, cukrem pudrem. My proponujemy wersję z jasnym kremem, który świetnie komponuje się z granatem – nie tylko kolorystycznie, ale też smakowo.

ciasto pomarańczowe

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 100–120 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek pestek granatu

Składniki na krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Masło rozpuść, a następnie przestudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj sok z pomarańczy oraz płynne (przestudzone) masło. Wymieszaj delikatnie, a następnie dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując.

W osobnym naczyniu ubij białka (możesz dodać odrobinę soli). Połącz białka z masą jajeczną, dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, wymieszaj delikatnie łyżką, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 45–50 minut w temp. 170–180 st. C (tryb termoobieg).

Ciasto możesz polać domowym lukrem i obsypać pestkami granatu oraz startą skórką z pomarańczy. Możesz też zrobić prosty krem z mascarpone, posmarować nim ciasto i wówczas dodać granat. Aby przygotować taki krem, zmiksuj śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie sztywna, dodaj kilka kropel aromatu waniliowego i serek mascarpone (cały czas miksując). Posmaruj ciasto kremem i udekoruj.   

Torcik makowo-czekoladowy z kremem alkoholowym i granatem

Obłędnie pyszny, pachnący czekoladą torcik makowy z kremem alkoholowym, do którego można dodać (dowolnie) likier czekoladowy, brandy, adwokat.

torcik makowo-czekoladowy

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 dużych jaj (lub 7 mniejszych)
  • 2–3 łyżki miodu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 granat

Składniki na krem czekoladowo-alkoholowy do przełożenia ciasta:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 1 kieliszek likieru, np. czekoladowego

Przygotowanie:

Mak sparz, przepuść przez maszynkę 2–3 razy i odstaw. Żółtka oddziel od białek, do żółtek dodaj cukier puder i ubij na puszystą jajeczną masę. Dodaj mak, wymieszaj. Dołóż bułkę tartą i miód, cały czas miksując. W następnej kolejności dodaj kakao i proszek do pieczenia.

W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno białka (możesz dodać odrobinę soli), a następnie połącz je z masą makową. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 45–50 minut w temp. 170–180 st. C (tryb termoobieg).

Śmietankę ubij z cukrem pudrem, a gdy będzie sztywna, dodaj serek mascarpone, cały czas miksując. Część kremu odłóż do dekoracji, a do reszty dodaj 1 roztopioną czekoladę i likier.

Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika, najpierw je przestudź, następnie przekrój na pół i przełóż kremem. Rozpuść drugą gorzką czekoladę i polej nią torcik na górze i na bokach. Gdy czekolada przestygnie, udekoruj ciasto jasnym kremem mascarpone oraz pestkami granatu. Możesz dodać kilka zielonych akcentów: gałązek rozmarynu, listków mięty, a nawet gałązek prosto z choinki, które zdejmie się z tortu podczas krojenia. Smacznego!

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły