Spis treści
Jak wybrać dojrzały granat?
Wiele osób zastanawia się, kiedy granat jest dojrzały i nadaje się do spożycia. Istnieje kilka sposobów, aby to sprawdzić. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego wygląd. Obecność ciemnych i szarych plam na skórce powinna dyskwalifikować owoc, gdyż te mogą wskazywać na rozwój pleśni, które wydzielają trujące mykotoksyny. Granat, który nieprzyjemnie pachnie, prawdopodobnie gnije od środka i jako zepsuty nie nadaje się do spożycia.
Na co zwrócić uwagę, kupując granat?
Granat dojrzały jest słodki i smaczny. Ten, który został przedwcześnie zerwany, może zawierać sporą ilość goryczki. Jak wybrać dojrzały granat spośród wielu dostępnych w sklepie? Na co należy zwrócić szczególną uwagę, aby nie zmarnować pieniędzy, decydując się na ten egzotyczny, a zarazem stosunkowo drogi owoc? Poniżej znajdują się przydatne podpowiedzi.
Skórka
Jeśli jest sucha, szorstka i popękana, to prawdopodobnie owoc nie nadaje się do spożycia. Tak wyglądają owoce przejrzałe, które zbyt długo czekały na nabywcę. Skórka powinna być gładka, zaś wszelkie narośle mogą wskazywać na to, że granat został zaatakowany przez wirusy.
Waga i wielkość
Jak wybrać granaty smaczne i dojrzałe? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na ich masę. Jeśli weźmie się do ręki dwa owoce o podobnej wielkości, to dojrzały granat będzie cięższy – ze względu na wyższą zawartość soku.
Kolor
Ciemnoczerwona skórka świadczy o tym, że owoc będzie słodki i zasobny w substancje prozdrowotne. Niedojrzały granat zazwyczaj ma jasnoróżowy lub jasnobrązowy odcień. Niestety, właśnie takie owoce najczęściej można spotkać w sklepach, gdyż nie sprawiają trudności podczas transportu i można je magazynować przez dłuższy czas.
Sprężystość
Dojrzałość granatu można rozpoznać, delikatnie go naciskając. Ten, który okaże się twardy i niepodatny na odkształcenia, nie zdążył dojrzeć. Natomiast w sytuacji gdy palce zapadają się w owoc, należy uznać, że jest on już przejrzały. Najlepszy do spożycia jest ten, który wykazuje się sprężystością. Pod wpływem nacisku delikatnie się ugina, jednak po chwili wraca do wyjściowego kształtu.
Czubek granatu (kwiatostan)
U szczytu granatu można dostrzec charakterystyczny ogonek, który stanowi pozostałość jego kwiatostanu. Dojrzałe granaty mają suchy czubek. U niedojrzałych jest on miękki, natomiast u przejrzałych często gnije i nieprzyjemnie pachnie.
Zobacz także: Ciasto z granatem – efektowny deser nie tylko na święta