Strona główna Złote mleko – czy to dobry środek na odchudzanie?

Złote mleko – czy to dobry środek na odchudzanie?

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Złote mleko to wartościowy napój o pikantnym smaku, który cieszy się dużą popularnością wśród miłośników zdrowego trybu życia. Wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla organizmu i może pomagać w gubieniu nadmiernych kilogramów! Jak przygotować złote mleko? Jak często je pić? Przeczytaj!

Strona główna Złote mleko – czy to dobry środek na odchudzanie?

Złote mleko to odżywczy, prozdrowotny napój, który jest przygotowywany na bazie mleka lub napoju roślinnego, kurkumy (odpowiada za jego „złotą” barwę) oraz imbiru (nadaje lekko pikantny smak). Dodaje się do niego także inne przyprawy (np. cynamon, czarny pieprz, kardamon). Dla zagęszczenia, a także poprawy smaku, czasem wzbogaca się je o odrobinę miodu lub/i masła.

Złote mleko jest popularne w medycynie ajurwedyjskiej

Obecnie przygotowuje się różne warianty tego napoju, w zależności od upodobań. Kluczowe pozostają trzy składniki – kurkuma, pieprz i imbir, które decydują o głównych właściwościach prozdrowotnych.

Czy złote mleko pomaga w odchudzaniu?

W złotym mleku znajdują się składniki, które wspomagają organizm w odchudzaniu – z kurkumą na czele. Ostry pieprz przyspiesza przemianę materii, a jednocześnie zawarta w nim piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy. Złote mleko zawiera także inne związki, które przyczyniają się do oczyszczania organizmu i gubienia nadprogramowych kilogramów (np. olejki eteryczne z goździków, gingerol z imbiru). Trzeba jednak pamiętać, że samo picie złotego mleka nie przyniesie spodziewanych efektów. Może utrzymać organizm w dobrej kondycji i ograniczać odkładanie się tkanki tłuszczowej, lecz jedynie wspomaga i może nieco przyspieszać proces odchudzania. Dodatkowo trzeba wprowadzić odpowiednią dietę i zwiększyć aktywność ruchową.

Jakie inne korzyści daje picie złotego mleka?

Mleko z kurkumą zawiera szereg związków aktywnych, które usprawniają funkcjonowanie organizmu na wielu polach. Regularne picie tego napoju pomaga zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób. Złote mleko:

  • reguluje poziom „złego” cholesterolu we krwi
  • podnosi odporność organizmu, zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji
  • łagodzi objawy w przypadku wystąpienia zakażenia, w szczególności sprawdza się w przypadku przeziębienia
  • zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia starzenie się komórek i zmniejsza ryzyko nowotworów
  • łagodzi bóle mięśni i stawów
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji starczej i choroby Alzheimera
  • poprawia trawienie
  • ma pozytywny wpływ na samopoczucie

Mleko z kurkumą – przeciwwskazania

Picia złotego mleka powinny unikać osoby, które nie tolerują któregoś ze składników używanych do sporządzania napoju. Szczególnie alergenne jest „mleko” z orzechów. Można je jednak zastąpić mlekiem krowim. Ponadto mleczne napoje z kurkumą mogą podrażniać błony śluzowe jelit i żołądka, dlatego powinny zrezygnować z nich osoby borykające się z nadkwasotą bądź wrzodami żołądka. Kurkuma zmniejsza krzepliwość krwi, a więc jest niewskazana u osób, które przygotowują się do operacji. Stosowania tego napoju powinni unikać także diabetycy przyjmujący leki przeciwcukrzycowe. Złotego mleka nie powinno się podawać małym dzieciom (do ukończenia 3. roku życia). Regularne spożywanie warto skonsultować z lekarzem.

Złote mleko na odchudzanie – jak je przygotować?

Sporządzenie złotego mleka jest łatwe. Należy zaopatrzyć się w kilka głównych składników, inne dodaje się w zależności od własnych preferencji.

Złote mleko z kurkumą – przepis:

Składniki bazowe:

  • 2 szklanki napoju roślinnego (kokosowego, migdałowego, sojowego, konopnego) lub mleka krowiego
  • 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka rozdrobnionego (np. pokrojonego w kostkę) świeżego korzenia imbiru
  • ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Składniki opcjonalne:

  • pół łyżeczki oleju kokosowego (m.in. dla zwiększenia przyswajalności kurkuminy)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu

Przygotowanie: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy kurkumę, imbir, pieprz i pozostałe przyprawy. Miód powinno się dodać na koniec, gdy napój lekko ostygnie, w przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne właściwości. Można przelać złote mleko przez sitko, aby oddzielić kawałki imbiru.

Pasta z kurkumy – przepis

Czasem napój przygotowuje się z pasty z kurkumy, którą następnie rozpuszcza się w mleku (dodaje się 1–2 łyżeczki pasty na szklankę mleka). Pastę z kurkumy można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.

Składniki:

  • 3 łyżeczki kurkumy w proszku bądź startego kłącza
  • ½ łyżki pieprzu
  • 2 łyżeczki imbiru, opcjonalnie inne przyprawy
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie: Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, przez kilka minut. Powinny uzyskać gęstą konsystencję pasty.

Jak często pić złote mleko?

W przypadku odchudzania złote mleko najlepiej spożywać regularnie, np. 3–4 razy w tygodniu. Warto sięgać po nie po zjedzeniu tłustych bądź słodkich potraw. Napój przyspiesza trawienie i pozbywanie się zbędnych produktów przemiany materii. Po kilku tygodniach stosowania warto zrobić 1–2-tygodniową przerwę.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie