Szakszuka – 4 nietypowe pomysły na ciepłe śniadanie

Nastały jesienne chłody i nasz organizm potrzebuje więcej energii. Latem często zaczynaliśmy dzień od świeżych owoców, sałatek, koktajli i innych lekkich potraw. Jesienią i zimą wolimy bardziej sycące śniadania. Częściej jemy ciepłą jaglankę, owsiankę, naleśniki, pankejki i przeróżne wariacje z jajek. Rozgrzewająco może podziałać na nas szakszuka – pyszne śniadanie z Bliskiego Wschodu. W tradycyjnej wersji jajka są zatopione w pomidorach podawanych na ciepło i doprawionych przeróżnymi orientalnymi przyprawami z kuminem na czele. Warto jednak poszaleć i przygotować kilka nietypowych wersji szakszuki – na przykład z bakłażanem, cukinią, porem, a nawet pulpą dyniową podkręconą chili. Oto 4 nietypowe przepisy na szakszukę.