Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieWegetarianizm Czy jedzenie mięsa ma wpływ na naszą planetę?

Czy jedzenie mięsa ma wpływ na naszą planetę?

autor: Małgorzata Bartkiewicz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Będąc wegetarianką, zastanawiam się czasem jak moja mięsna abstynencja przekłada się na zmiany w środowisku. Wszystkim którzy wątpią w zależności pomiędzy dietą wegetariańską a degradacją środowiska, przedstawię w tym artykule argumenty pokazujące, jak duży jest to wpływ.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieWegetarianizm Czy jedzenie mięsa ma wpływ na naszą planetę?

Dlaczego warto przejść na wegetarianizm?

Wegetarianizm jest to świadome wyłączenie z diety mięsa, w tym również ryb i owoców morza, a także produktów pozyskiwanych ze zwierząt, takich jak smalec i żelatyna. Wegetarianie dopuszczają jednak nabiał (mleko, sery, jogurty, masło) oraz jajka, głównie dlatego, iż nie wiążą się one ze śmiercią zwierząt. W  Polsce odsetek wegetarian to około 4%.

Dlaczego tak ważne jest byśmy jedli mięsa mniej, jeżeli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z niego całkowicie? Oto kilka argumentów:

  1. W 2006 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ONZ, zakwalifikowała hodowlę przemysłową zwierząt jako jedną z głównych przyczyn zanieczyszczenia środowiska. Generuje ona aż 14,5 %, gazów cieplarnianych, powstających w wyniku działalności człowieka.
  2. Fekalia bydła hodowanego bezściółkowo zatruwają glebę i wody podziemne.
  3. Produkcja mięsa jest nieefektywna. W Stanach Zjednoczonych do uzyskania 7 mln ton białka zwierzęcego zużywa się 40 mln ton białka roślinnego, niezbędnego do wykarmienia zwierząt hodowlanych. Wniosek jest więc prosty: zwierzęta, które zjadamy, żywią się roślinami, te z kolei są wystarczające, by wyżywić ludzi. Z 10 akrów pola przeznaczonego na uprawę soi, można by wyprodukować białko roślinne niezbędne do wyżywienia 60 osób, zaś białko zwierzęce – zaledwie dwóch.
  4. Wykorzystywanie terenów uprawnych na potrzeby hodowli zwierząt prowadzi do zanieczyszczenia ogromnych terenów oraz produkcji metanu – najbardziej agresywnego z gazów cieplarnianych.
  5. Nie mogę tu zapomnieć o niszczeniu lasów, które są zamieniane na pastwiska. Zajmują one obecnie 26% powierzchni ziemi pozbawionej lodu. Jeżeli skala zapotrzebowania na mięso będzie nadal rosła, wkrótce obszar przeznaczony na pastwiska, będzie większy, niż ten zajmowany przez lasy, będzie to aż 30% powierzchni Ziemi.
  6. Aż jedna trzecia światowych zasobów wody zużywane jest do wytwarzania produktów odzwierzęcych. Biorąc pod uwagę fakt, że jedynie 2,5% światowych zasobów wody to woda słodka, a mniej niż 0,01% woda pitna, to bardzo istotny czynnik.

Jak oszczędzać wodę?

Co jest w składzie mięsa z hodowli przemysłowej?

  1. Antybiotyki – Zjadając karmione antybiotykami zwierzęta, ryzykujemy, że bakterie odporne na antybiotyki przeniosą się z mięsa do naszego organizmu. Przyjmując stele antybiotyki z mięsem, stajemy się na nie odporni, dlatego zwykłe infekcje mogą nas zabić, gdyż lekarstwa nie działają na nas.
  2. Hormony i sterydy – którymi karmione są zwierzęta, by w ekspresowym tempie rosły, wchłaniają się poprzez mięso do naszych organizmów, gromadząc się w nich, rozwalając naszą odporność i gospodarkę hormonalną.
  3. Skład mięsa obecnie jest zupełnie inny niż tego 40 lat temu. Obecnie typowy kurczak z hipermarketu ma trzykrotnie więcej tłuszczu i o jedną trzecią mniej białka, niż kurczak z hodowli ekologicznej. Jedząc mięso, wybierajmy więc to z hodowli ekologicznej, gdzie zwierzę ma wolny wybieg oraz karmione jest naturalna paszą, trawą, zbożami.

Nie od dziś wiemy, że Ziemia jest przeludniona, a to wiąże się z koniecznością poszukiwania alternatywnych sposobów wyżywienia rosnącej populacji. Zasoby ziemi są przecież ograniczone, nie rosną wraz ze wzrostem zaludnienia. Już dziś 871 mln ludzi cierpi głód, a 2 mld ma nadwagę i otyłość.

Do tego dochodzą kolejne zastraszające liczby: co roku w rzeźniach zabija się ponad 70 mld zwierzą, z tego 12 mld od razu staje się odpadem jako żywność przeterminowana, resztki z restauracji czy naszych domów.

ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przedstawia dane według których na dzień dzisiejszy mamy dość żywności roślinnej (pod względem białka i kalorii) dla 15 mld ludzi.

Jak duży wpływ na naszą planetę ma jedzenie mięsa?

Przemysł mięsny – zysk za wszelką cenę

W rolnictwie i chowie przemysłowym nie chodzi o to, by wyżywić ludzi zdrową, pełnowartościową żywnością, tylko sprzedawać i produkować.

Raport polskiego Greenpeace z 2019 roku, podaje, że u 22% wysyłanych na ubój krów i u 35% jadących do rzeźni świń wykryto zmiany chorobowe, ale po śmierci 99% z nich zostało uznanych za zdatne do spożycia. Wnioski nasuwają się same…

Uprawa roślin, jest o wiele bardziej przyjazna środowisku w odróżnieniu od zwierzęcej. Zużywa się w niej mniej wody i produkuje mniej zanieczyszczeń. Niebagatelny, jest również fakt, że rośliny można wykorzystywać w całości, od liścia do korzenia, resztki zaś przeznaczyć na kompost. Nie mamy tu skutków ubocznych, bo nie dochodzi do skażenia gleby, wody, powietrza, a do tego redukujemy emisję CO2.

Badania opublikowane przez Amerykański Instytut Rolnictwa i Polityki Handlowej pokazują, że trzy największe koncerny mięsne wyemitowały porównywalną ilość gazów cieplarnianych do tej z największych koncernów naftowych.

Pamiętajmy! Zmieniając popyt zmieniamy podaż, wzrost podaży obniży ceny. Coraz więcej koncernów mięsnych inwestuje w bezmięsne alternatywy np. „burgery wege”. Wszystko zależy od naszych wyborów i świadomości.

Wegańskie smakołyki, które zastąpią ci mięso!

Traktujmy więc mięso jako produkt okazjonalny, jeżeli nie jesteśmy w stanie rozstać się z nim na dobre. Niejedzenie mięsa, oprócz dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie (przykład raka jelita grubego – o 50% zwiększamy szanse na jego zachorowanie, jedząc mięso wołowe raz dziennie), ogranicza nasz wpływ na środowisko.

Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC), która wchodzi w skład Światowej Organizacji Zdrowia, zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik rakotwórczy grupy 1 (do tej grupy należy tytoń i azbest). Czerwone mięso jest w grupie 2A „prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi”.

Źródło:

  1. EPIC-Oxford Studies

Jak nie marnować jedzenia?

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły