Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Zupy na odporność

Zupy na odporność

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Chcesz wesprzeć swój układ immunologiczny w walce z wirusami? Sprawdź nasze przepisy na zimowe, warzywne zupy na odporność.

1. Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4-5 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2,5 litra wody

Do garnka wlać wodę, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Dodać dokładnie kaszę jaglaną opłukaną pod bieżąca wodą. Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę masła i ponownie dokładnie wymieszać.

Stop anemii! Zawarte w kaszy jaglanej beta-glukany korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Działają na pierwszą linię obrony, czyli makrofagi, pobudzając je do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi.

 

Kasza jaglana ma też sporo uodparniającego żelaza, które zapobiega niedokrwistości, dodaje energii i zwiększa wydolność organizmu.

Dieta na odporność

2. Zupa marchewkowa z pomarańczą i curry

Składniki na 4 porcje:

  • łyżka oliwy
  • duża szalotka
  • ząbek czosnku
  • 7 dużych marchewek
  • 5 szklanek bulionu warzywnego nie solonego
  • 2 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki nasion słonecznika

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekana szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wrzucić do garnka obraną  i pokrojona w talarki marchewkę. Dobrze wymieszać, dusić 3 minuty. Warzywa zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować ok 15 min. aż marchew będzie miękka.

Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na krem. Doprawić curry, papryką, pieprzem i dobrze wymieszać. Dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy i ponownie wymieszać. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika na złoty kolor. Posypać nalaną na talerze zupę.

Dla najmłodszych. Słodka marchewka to ulubione warzywo małych dzieci i jedno z najlepszych źródeł beta- karotenu. Ten zaś w organizmie przekształca się w witaminę A, która, m.in. wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, będące barierą dla szkodliwych drobnoustrojów.

 

Dodatek pomarańczy wzbogaca danie w witaminę C. Wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych, które niszczą zagrażające nam drobnoustroje. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom i bakteriom trudniej jest dostać się do wnętrza i zaatakować organizm.

Rozgrzewające zupy na zimę

3. Krem z zielonego groszku

Składniki na 4 porcje:

  • łyżka oliwy
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki zielonego groszku
  • mała cukinia
  • ziemniak
  • 5 szklanek bulionu warzywnego nie solonego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki nasion dyni

W garnku rozgrzać oliwę. Cebule obrać i posiekać, wrzucić do oleju. Poddusić. Cukinię ograć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ziemniaka obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Cukinię i ziemniaki wrzucić do garnka, chwilę poddusić. Wlać bulion warzywny, doprawić i gotować ok 20 minut na wolnym ogniu.

Gdy ziemniaki będą miękkie dodać zielony groszek i gotować jeszcze 5-10 minut. Zmiksować zupę, doprawić ostrą papryką. Podawać z nasionami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Zanim zachorujesz. Warzywa strączkowe w tym także zielony groszek to bogate źródło cynku. Jest on najlepszą naturalną obroną przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami.

 

Cynk jest potrzebny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. Niedobór cynku powoduje braki limfocytów, a to obniża odporność  i powoduje, że często chorujemy.

Zupy przeciwzapalne

Źródła:

  1. Lasota B., Rutkowska B. Dieta ci pomoże. Prószyński i S-ka, 2001
  2. Makarowska M. Schudnij pysznie jesienią i zimą. Wydawnictwo Feria, 2013
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły